Pse disa persona kanë të përziera dhe të vjellura gjatë gjithë kohës?

Unë kam ndjerë të përzier cdo ditë për gjashtë muaj. Unë kam bërë skanime, analiza gjaku dhe madje edhe një aparat fotografik është futur në barkun tim për të provuar të gjej shkakun. Por të gjitha testet ishin pa rezultat për të gjetur shkakun.

Më kanë thënë se simptomat e mia janë ndoshta për shkak të stresit. Kam humbur shumë peshë dhe jam varfëruar  në mënyrë ushqimore. Unë nuk e di se çfarë të bëj.

Kjo është përgjigja e doktorit:

A. Imundi, Liverpool.

Vjellja e përhershme pa ndonjë shkak të shërueshëm është një gjendje e paaftë – shumë pacientë më kanë thënë se mundimet e rëndë është më e vështirë për t’u përballuar sesa dhimbja – dhe humbja e peshës që keni përjetuar konfirmon ndikimin e konsiderueshëm në shëndetin tuaj.

Unë  kisha një pacient disa vite më parë me pikërisht këtë ankesë. Ashtu sic është bërë me tyre edhe ai ka pasur analiza të hollësishme, por nuk ka pasur ndonjë diagnozë, dhe u konstatua në atë kohë që mundimet apo të përzierat e saj kishin më shumë një shkak psikologjik, sesa fizik.

Unë në asnjë mënyrë nuk them që po e shpikni se keni mundime ose disi me qëllim po e bëni atë që ta bëni veten të sëmurë.

Vjellja, që vie nga ndjesia e të përzierave, përfshin shumë ndërveprime komplekse midis sistemeve nervore dhe hormonale, mbi të cilat nuk keni ndikim.

Për t’ju dhënë një ide të kompleksitetit, ekziston një zonë në tru, zona e shkaktimit të “chemoreceptorit”, që është e ndjeshme ndaj shumë faktorëve (duke përfshirë hormonet, drogat dhe toksinat) dhe që mund të shkaktojnë të përziera.

Ka një zonë tjetër, bërthamëtractus solitarius, që vepron si një gjenerator qendror për të vjella.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *